1

Šljuka i prepelica

PDFIspisE-mail

Šljuka bena (Scolopax rusticola L.)

Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na području Republike Hrvatske. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba šljuke se zadržavaju kraće vrijeme i u našim lovištima. Pri tome traže vlažna tla mlađih šuma graba i hrasta, zbog svog karakterističnog načina ishrane. Zanimljiv i nadasve cijenjen lov na šljuke provodi se kroz dvije osnovne metode, doček na zemlji i buširanje. Novi propisi danas značajno mijenjaju tradicionalni postupak sa ovom divljači po odstrjelu, odnosno nalažu izravnu otpremu lovine u objekte za obradu, pregled i hlađenje.

Lov na šljuke u proljeće i jesen obavlja se dočekom za vrijeme preleta u predvečerje i ujutro u svitanje. Tijekom parenja, mužjaci se progone, ako se vabe zamalo se strmoglave na lovca. Barska šljuka, bekasina ima tipičan krivudavi let.

Lovidba u Hrvatskoj

Za lov šljuka i prepelica koristi se streljivo promjera kuglica 1,7-3,5 mm i najveća daljina strijeljanja/ gađanja od 35 metara.

Lovna sezona u Hrvatskoj

Zabrana lova: Prepelice: – pučpura (Coturnix coturnix L.) od 1. prosinca do 15. kolovoza; – virdžinijska (Coturnix virginiana L.) od 1. veljače do 31. srpnja Šljuke: – bena (Scolopar rusticola L.) od 1. ožujka do 30. rujna; – kokošica (Gallinago gallinago L.) od 1. veljače do 15. listopada

Atos d.o.o. za lovstvo i turizam

AKTUALNO
Primamo predbilježbe za lov u ekskluzivnim lovištima:

Mađarska
Vojvodina
Hrvatska

Za lov jelena u rici, te škartiranje jelena

alt