1

Lov srnjaka (srndaća) u Vojvodini

PDFIspisE-mail

Srna (obična srna, srnjak, lat. Capreolus capreolus) je šumska životinja koja je geografski rasprostranjena na području srednje Europe.

Istočna granica ove vrste pruža se od Ladoškog jezera prema Crnom moru, ali prije njega zaobilazi strepe (Kumo-Manične) i skreće prema Balkanu. Zapadna granica kreće se od skandinavskih planina uz zapadne obale Britanskog otočja prema Gibraltaru. Nema ih u Irskoj, Korzici, Siciliji, Sardiniji i Grčkoj.

Nudimo lov na srnećnom divljači bogatim Vojvođanskim poljima, na površima 14 lovišta, pet regija: Novi Sad, Sombor, Pančevo, Sremska Mitrovica i Petrovaradin) na površini od 108.988,00 ha, ili oko 5% od ukupno 89 formiranih lovišta u Vojvodini (2.152.635,60 ha).

Vojvodina iako pretežno ravničarsko područje sa malom pošumljenosti i velikim postotkom obradivog zemljišta pruža gotovo idealne uslove za lov svih vrsta divljači, lovišta u Vojvodini ubrajaju među najpoznatija u Evropi.

Prednosti Vojvodine, kao lovno-turističke destinacije, osim brojnosti i velikog broja vrsta divljači, su u tome što je tu opća lovna i ugostiteljska kultura na vrlo visokom nivou. Područje Vojvođanske ravnice može se pohvaliti i dugom tradicijom, pa je Vojvodina dugo bila najpoznatije stjecište lovaca u Evropi.

Lovidba u Vojvodini

Srneća divljač lovi se dočekom, šuljanjem, vabljenjem i privozom zaprežnim kolima. Za lov se koristi oružje sa užlijebljenim cijevima, najmanje dopuštena težina zrna je 3,24 grama, pucanje na maksimalno 150 metara.

Lovna sezona u Vojvodini

Period lovidbe za srnjaka je od od 15. travnja do 30. rujna, srne i lanadi od od 1. listopada do 31. siječnja. Lovostaja za Srna (Capreolus capreolus L.), za mužjaka srnjaka (srb. srndača) od 1. listopada do 15. travnja, za ženku srnu i lane lovostaja je od od 1. veljače do 30. rujna

Atos d.o.o. za lovstvo i turizam

AKTUALNO
Primamo predbilježbe za lov u ekskluzivnim lovištima:

Mađarska
Vojvodina
Hrvatska

Za lov jelena u rici, te škartiranje jelena

alt