1

Lov smeđeg medvjeda u Bosni i Hercegovini

PDFIspisE-mail

Medvjed mrki (Ursus arctos)

Najkrupnija kopnena zvijer Evrope, snažna i zdepasta životinja, krupne glave, sa kratkim zaobljenim ušima. Odrasli primjerci imaju izraženu “grbu” nad ramenima, odakle se linija tijela koso spušta prema sapima. Boja je vrlo varijabilna, pa nalazimo sasvim svijetlo obojene medvjede (žućkastosmeđa), do tamnih (mrkih), skoro crnih primjeraka. Mladi često imaju bijele mrlje na vratu i prsima, koje kod nekih jedinki ostaju cijelog života.

U Bosni i Hercegovini medvjed naseljava brdski i planinski pojas, pretežno pokriven šumom i raznolikim izvorima hrane biljnog i životinjskog porijekla, obzirom na potrebe medvjeda za staništima različitih karakteristika, odnosno različitim tipovima šumskih zajednica.

Od zrelih lišćarskih sastojina, pri čemu prvenstvo imaju vrste sa teškim sjemenom (hrast, bukva), do nepristupačnih planinskih predjela sa pogodnim mjestima za brloženje i izuzetno potrebnim mirom u to doba godine. Područja livada, planinskih pašnjaka i guštika su takođe neophodna, kao i voda u staništu. Za medvjede, uz osnovne elemente u staništu, jako je važan i prostor, odnosno mogućnost kretanja u svim pravcima, uključujući i veliki raspon nadmorskih visina, ovisno od doba godine. U Bosni i Hercegovini, ovakva staništa nalaze se u sjeverozapadnim, zapadnim, centralnim i istočnim planinskim masivima.

Lovidba u BiH

Medvjed (Ursus arctos L.) se lovi puškom užljebljene cijevi kalibra 7 mm i više, te zrnom težine 11 grama i više.

Lovna sezona u BiH

Vrijeme lovidbe u Bosni i Hercegovini za smeđeg medvjeda je od 1. listopada do 31. prosinca i od 1. ožujka do 15. svibnja.

Atos d.o.o. za lovstvo i turizam

AKTUALNO
Primamo predbilježbe za lov u ekskluzivnim lovištima:

Mađarska
Vojvodina
Hrvatska

Za lov jelena u rici, te škartiranje jelena

alt