1

Lov srnjaka u Bosni i Hercegovini

PDFIspisE-mail

Srna (obična srna, srnjak, lat. Capreolus capreolus) je šumska životinja koja je geografski rasprostranjena na području srednje Europe.

Istočna granica ove vrste pruža se od Ladoškog jezera prema Crnom moru, ali prije njega zaobilazi strepe (Kumo-Manične) i skreće prema Balkanu. Zapadna granica kreće se od skandinavskih planina uz zapadne obale Britanskog otočja prema Gibraltaru. Nema ih u Irskoj, Korzici, Siciliji, Sardiniji i Grčkoj. Rasprostranjenost po državama ovog prostora kreće se ovako: Hrvatska 29%, Slovenija 23%, Bosna i Hercegovina 14% i Makedonija 9%.

Srnjak ili Srndać kako se kaže u BIH najčešće se lovi dočekom na livadama na koje pred večer ili u rano jutro dolazi na pašu. Lovimo ga također i šuljanjem za pogodna vremena. U vrijeme parenja tj. krajem srpnja i početkom kolovoza lovi se srnjak vabljenjem oponašajući zov srne.

Lovidba u BiH

Prema Zakonu o lovstvu u Bosni i Hercegovini za odstrjel srne koriste se puške sa užljebljenim cijevima. a najmanja dopuštena kinetička energija zrna na 100 m je 1000 J (džula) a najmanja težina zrna iznosi 3,2 grama. Najveća dopuštena daljina gađanja iznosi 150 m.

Lovna sezona u BiH

Lovidba u BiH Srnjak u nizinskim i brdskim lovištima od 1. svibnja do 30. rujna, srnjak u planinskim lovištima od 1. lipnja do 30. listopada, Srna i Lane u Bosni i Hercegovini se mogu loviti od 1. listopada do 31.siječnja

Atos d.o.o. za lovstvo i turizam

AKTUALNO
Primamo predbilježbe za lov u ekskluzivnim lovištima:

Mađarska
Vojvodina
Hrvatska

Za lov jelena u rici, te škartiranje jelena

alt