1

Lovna divljač Namibija

PDFIspisE-mail

Od lovne divljači možemo Vam ponuditi:

Baboon
Bird Hunting
Blesbuck
Caracal
Cheetah*
Leopard*
Dik-Dik (Damara)
Duiker (Common)
Eland (Cape)
Gemsbok (Namibian Oryx)
Giraffe
Hartebeest (Red)
Impala (Black-faced)
Jackal
Klipspringer
Kudu (Greater)
Ostrich
Springbok (Kalahari)
Steinbuck
Warthog
Waterbuck
Wildebeest (Black)
Wildebeest (Blue)
Zebra (Burchell's)
Zebra (Hartmann's Mnt.)

 

Pavijan

Pavijan

Pavijan, papio ursinius. Postoje četiri podvrste pavijana, te uglavnom nastanjuju područja južno od Sahare, od zapadne Afrike preko roga Afrike, i niže kroz istočnu i sjeverniju Afriku.

Četiri podvrste su:

  1. P.c anubis – Maslinov pavijan iz Zapadne i Istočne afrike
  2. P.c cynocephalus – Žuti pavijan iz Istočne Afrike i Roga Afrike
  3. P.c ursinus – Chacma pavijan u Južnoj Africi
  4. P.c papio – Gvinejski pavijan Zapadne Afrike
Blesbok

Blesbok

Blesbok ili blesbuck (Damaliscus pygargus phillipsi) je antilopa sa prepoznatljivim bijelim licem i čelom. Njegovo bijelo lice jest i podrijetlo njegovog imena, zato što je bles afrička riječ za blijesak. Iako je blizak srodnik s bontebok-om (Damaliscus pygargus dorcas ) i mogu se međusobno križati, time stvarajući životinu poznatu kao bontebles ili Baster Blesbok, nemaju isto stanište. Blesbok je autohtona vrsta Južne Afrike i može se naći u velikim brojevima u svim nacionalnim parkovima sa otvorenim travnjacima. On je ravničarska vrsta koja ne voli šumovite predjele. Ova vrsta otkrivena je u 17. stoljeću u toliko velikim brojevima da su krda sezala od horizonta do horizonta.

Caracal

Caracal

Caracal (Caracal caracal) je veoma teritorijalno nastrojena mačka srednje veličine koja se može naći na predjelima Zapadne Azije i Afrike. Riječ caracal dolazi od turske riječi „karakulak“ što znaći „crno uho“. U Sjevernoj Indiji i Pakistanu, caracal je poznat pod imenom syahgosh (स्याहगोष/سیاه گوش) ili shyahgosh, što na perzijskom znači „crne uši“. Iako ima tradicionalne alternativne nazive poput perzijski ris, egipatski ris i afrički ris, više ga se ne smatra pravim risom. Umjesto toga, smatra se da je usko povezan sa afričkom zlatnom mačkom i servalom. Caracal je klasificiran kao mala mačka, ali je među najtežim malim mačkama isto kao i među najbržima, ali ipak nešto sporiji od servala.

Gepard

Gepard

Gepard (Acinonyx jubatus) spada u porodicu velikih mačaka i nastanjuje velik dio Afrike i dio Bliskog Istoka. Gepard je jedini član roda acynonyx, najzapaženiji radi velikih promjena na šapama. Kao takav je jedina mačka koja ne može uvući kandže, i radi njihove duljine, ne može se penjati po okomitim stablima iako su generalno sposobni popesti se na lako dostupne grane. Ipak, gepar postiže daleko najbrže kopnene brzine među svim životinjama. Između 112 i 120 km/h na udaljenostima do 500m i ima sposobnost ubrzanja od 0 do 100 km/h u samo tri sekunde.

Leopard

Leopard

Leopard (Panthera pardus) životinja je iz porodice mačaka. U povijesno vrijeme leopard je nastanjivao cijelu Afriku s obje strane Sahare, kao i velike dijelove Azije. U Africi živi kako u središnjim dijelovima u tropskim šumama, tako i u brdima,savanama i polupustinjama od Maroka pa sve do Rta Dobre nade na krajnjem jugu. Leopard izbjegava samo velika, vrlo suha područja, pa ih tako nema u Sahari niti u najsušim dijelovima Namiba.

Dik-dik

Dik-dik

Dik-dik je mala antilopa koja živi u grmovitim predjelima Istočne Afrike, Angole i Namibije. Visoki su oko 30 – 40cm kod ramena, a dugački su oko 50 – 70cm te teže 3 – 6 kg i mogu živjeti do 10 godina. Ime dolazi od glasanja njihovih ženki na znak opasnosti koje proizvode dik-dik ili zik-zik zvuk. Uz samo glasanje ženki, oba spola proizvode zvižduke. Taj zvuk često alarmira i druge životinje u okolini na potencijalnu opasnost. Radi toga, lovci smatraju dik-dik smetnjom, te su ubili velike brojeve u prošlosti kako bi ih spriječili da plaše ostalu lovnu divljač.

Duiker

Duiker

Duiker je mala do srednje-velika vrsta antilope iz podfamilije Cephalophinae porjeklom iz sub-saharskog područja Afrike. Duikeri su plašljive životinje koje se vole skrivati po gustišima te uglavnom prebivaju u šumama. Ako ih i nađete na otvorenom, ubrzo će se povući u šikare. Njihovo ime dolazi od Afričko/Nizozemske riječi za ronioca, a odnosi se na njihovu sklonost da “zarone” u grmlje.

Sa blago zakrivljenim tijelom i prednjim nogama malo kračima od stražnjih, dobro su građeni za naglo ulaženje u šikare i žbunje. Hrane se lišćem, izdancima, sjemenkama, voćem, pupoljcima i korom biljaka. Često prate jata ptica ili čopore majmuna kako bi pojeli voće koje oni ispuste. Ponekad obogačuju svoju prehranu sa mesom. Jedu kukce, s vremena na vrijeme strvinu, čak se prikradaju malim pticama. Plavi Duiker voli jesti mrave.

Common Eland

Common Eland

Common Eland, još zvan Južnjački Eland ili Eland antilopa, jest antilopa savana i ravnica Istočne i Južne Afrike. To je največa antilopa Afričkog kontinenta. Autohtona vrsta Botswana, Burundi, Congo, Ethiopia, Kenya, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibia, Rwanda, South Africa, Sudan, Swaziland, Tanzania,Uganda, Zambia i Zimbabwe, i vjerojatno je istrebljena u Angoli. Elandi imaju spiralne rogove, ženke teže 300-600 kg i dugačke su 200-280 cm od njuške do baze repa. Mužjaci teže 400 – 900 kg te su dugi 240 – 245 cm, a u ramenima su visoki 150 – 183 cm.

Gemsbok

Gemsbok

Gemsbok ili gemsbuck (Oryx gazella) je velika antilopa iz porodice Oryx. Prebiva uglavnom na aridnim područjima (primjerice pustinja Kalahari) Južne Afrike, ali službeno, neke ovlasti uključuju Istočnog afričkog Oryx-a kao podvrstu. Ime je izvedeno iz nizozemskog imena za divokozu, gemsbok. Iako postoji površinska sličnost u izgledu (pogotovo u boji lica), divokoza i oryx nisu usko povezani.

Hartebeest

Hartebeest

Hartebeest je travnjačka antilopa u Zapadnoj, Istočnoj i Južnoj Africi. Jedna je od tri vrste u porodici Alcelaphus. Hartbeest je visok gotovo 1.5 m u ramenima i teži 120 – 200 kg. Mužjaci su tamno-smeđi dok su ženke žuto-smeđe. Oba spola imaju rogove koji mogu narasti i do 70 cm. Žive na travnjacima i otvorenim šumama gdje pasu travu. Hartbeest antilope su dnevne životinje i provode jutro i kasno poslijepodne hraneći se. Krda sadrže 5 – 20 jedinki, ali povremeno taj broj može doseći i 350 jedinki.

Impala

Impala

Impala je srednje velika afrička antilopa. Ime impala dolazi iz Zulu jezika, što znači “gazela”. Mogu se nači u savanama i gustišima u Keniji, Tanzaniji, Swaziland-u, Mozambique-u, sjevernoj Namibiji, Botswani, Zambiji, Zimbabwe-u, južnoj Angoli, Sjeveroistočnoj Južnoj Africi i Ugandi. Procjenjuje se da ima do 2 milijuna impala u Africi.

Šakal

Šakal

Bočno-prugasti šakal

Uglavnom prebiva na šumovitim područjima, za razliku od drugih vrsta šakala. Najmanje je agresivan od svih šakala i rijetko vreba na velike sisavce.

Zlatni šakal

Najteži šakal i ujedno jedini šakal koji opstaje izvan afrike. Iako se uglavnom svrstava sa drugim šakalima, genetska i morfološka istraživanja su pokazala da je bliži sivom vuku i kojotu.

Crno-leđni šakal

Najlaganiji šakal, smatra se da je najstariji živući član roda Canis. On je najagresivniji od svih vrsta i napada životinje puno veće od njega i puno su svadljiviji unutar čopora nego ostale vrste.

Klipspringer

Klipspringer

U ramenima su približno visoke do 58 cm, oni su relativno mali ako ih uspoređujemo sa njihovim većim rođacima antilopama. Stoje na vršcima svojih kopita, i mogu se stati na kamen veličine kovanice Kanadskog dolara. Mužjaci imaju rogove koji su obično dugi 10-15 cm. Ženke također imaju rogove ali nešto manje. Imaju gusto i čvrsto krzno sa bojom koja podsjeća na sol i papar pomiješane zajedno sa maslinastom nijansom, stoga se lako skrivaju na kamenjarima, na kojima se uglavnom i mogu naći.

Veliki kudu

Veliki kudu

Veliki kudu je šumska antilopa koja se može naći diljem Istočne i Južne Afrike. Unatoč tome što se nalaze na tako velikom području, jako su razrijeđeni zbog uništavanja staništa, krčenja šuma i lova.

Njihov teritorij se rasprostire od istoka u Etiopiji, Tanzaniji, Eritrei i Keniji prema Jugu gdje se mogu nači u Zambiji, Angoli, Namibiji, Bostwani, Zimbabwe i Južnoj Africi. Također se nalaze u manjem broju u Novom Mexiku. Njihovo stanište obuhvaća gustiše, stjenovita brda, isušena korita i bilo koje mjesto sa stalno dostupnom vodom.

Noj

Noj

Noj je velika ptica ne letačica, autohtona u Africi. Jedina je živa vrsta svoje familije, Struthionidae i njegov rod Struthio. Nojevi dijele red Struthioniformes sa kiwi, emuom i drugima. Prepoznatljiv je po svom izgledu, sa dugim vratom i nogama te sposobnosti postizanja brzina do 97.5 km/h, što je najbrža kopnena brzina za ptice. Noj je najveća ptica i liježe najveća jaja (izumrle slonovske ptice na Madagaskaru i divovske moe Novog Zelanda su polagale veča jaja).

Springbok

Springbok

Južnoafrička antilopa ili springbok ime je dobila po afričko-nizozemskoj složenici (spring = skok, bok = antilopa ili koza). Srednje je veličine i smeđe boje sa bijelim trbuhom. U ramenima je visoka 70 – 87 cm a mužjaci teže 33 – 50 kg, dok su ženke između 26 – 40 kg. Mogu postizati brzine od 80 – 90 km/h, skakati do 3.5m u zrak i 15 m u dalj.

Steenbok

Steenbok

Steenbok je uobičajena mala antilopa Istočne i Južne Afrike. Ponekad je poznata pod imenom Steinbuck ili Steinbok.

Bradavičasta svinja

Bradavičasta svinja

Bradavičasta svinja je divlja svinja koja živi na travnjacima, savanama, i šumovitim područjima subsaharskog područja.

Wildebeest

Wildebeest

Wildebeest ili bjelorepi gnu je jedan od dvije vrste wildebeest-a. Ova vrsta je endem u južnom dijelu Afrike i gotovo je istrebljena, ali njihova populacija se pokušava vratiti kroz privatne i nacionalne rezervate u Lesothu, Swaziland-u, Južnoj Africi, Namibiji i Keniji. Njegova staništa su uglavnom travnjaci, savane i Karoo središnje Južne Afrike. Druga vrsta ovog roda je Plavi Wildebeest, koji se nalazi više prema sjeveru.

Wildebeest

Blue Wildebeest

Blue Wildebeest (plavi wildebeest), još zvan Common Wildebeest, je velika antilopa i jedna od dvije vrste wildebeesta. Naraste 115 – 145 cm u ramenima a tjelesna težina mu doseže 168 – 274 kg. Kreću se otvorenim ravnicama, grmolikim predjelima i suhim šumama Južne i Istočne Afrike te žive i više od 20 godina. Mužjaci su jako teritorijalno nastrojeni te koriste miris i neke druge načine obilježavanja teritorija kako bi zaštitili svoju domenu. Najveća populacija je u Serengetiju, preko milijun jedinki.

Bruchell's zebra

Zebra

Bruchell-ova

Bruchell-ova zebra je južna podvrsta običnih zebri, isto tako je i jedna od najuobičajenijih za vidjeti.

Planinska Zebra

Planinska zebra je ugrožena vrsta porjeklom iz jugozapadne Angole, Namibije i Južne Afrike. Ima dvije podvrste, Cape Mountain zebra i Hartmann-ova planinska zebra (iako se smatra da bi ovo trebale biti zasebne vrste)

Hartmann-ova planinska zebra

Hartmann-ova planinska zebra je podvrsta planinske zebre koja se nalazi na dalekom jugo-zapadu Angole i zapadne Namibije. Ove zebre obično žive u malim skupinama do 7 – 12 jedinki. Dobri su penjači i mogu živjeti u aridnim uvjetima i strmim planinskim područjima. Raspravljalo se o tome da bi se Hartmann-ova zebra trebala biti odvojena vrsta od planinske, ali to nije podkrijepljeno genetičkim dokazima.

Lav

Lav

Nakon tigra, lav je sljedeći na ljestvici veličine mačaka, pa to znači da je najveća kopnena zvijer Afrike. Lav je od njuške do početka repa dugačak oko 180 cm, u ramenima doseže visinu od 120 cm a rep mu je dug 1 m. Odrasli mužjak teži prosječno oko 225 kg. Ženke su sa 160 cm dugim trupom (zajedno s glavom) visinom u ramenima od 100 cm i 85 cm dugačkim repom i težinom od 150 kg značajno nježnije građe od mužjaka. Najkrupniji lavovi žive na jugu Afrike, a najmanji u Aziji.

Atos d.o.o. za lovstvo i turizam

AKTUALNO
Primamo predbilježbe za lov u ekskluzivnim lovištima:

Mađarska
Vojvodina
Hrvatska

Za lov jelena u rici, te škartiranje jelena

alt